Украйна може да загуби войната, Русия в момента държи стратегическата инициатива

06 Фев 2024 09:51

Русия показа във войната си срещу Украйна, че се учи от своите грешки и може да се адаптира. Това написа за Foreign Affairs военният стратег и пенсиониран генерал от австралийската армия Мик Райън.

В момента Русия държи стратегическата инициатива - така че, за съжаление, поражението на Украйна все още е възможен резултат.

В началото на пълномащабната война Русия беше като арогантна и тромава мечка, прекалено уверена в бързата си победа. Но след близо 2 години война Русия показа, че може да се адаптира и промени. Когато Русия си вземе поуки от грешките си, тя е в състояние да систематизира наученото в армията и своята голяма отбранителна индустрия.Украйна е по-добра в тактическата адаптация: учене и подобряване на бойното поле. Русия е по-добра в стратегическата адаптация или нещата, които засягат националната и военната политика, като например как държавите използват своите ресурси. И двете форми на адаптация са важни. Но втората е най-важната за спечелването на войни.

Колкото по-дълго продължава тази война, толкова по-добре Русия ще се учи, адаптира и изгражда по-ефективна, модерна бойна сила. Бавно, но сигурно Москва ще усвоява нови идеи от бойното поле и ще пренарежда тактиката си в съответствие с тях. Поради тази адаптация Русия успя да отблъсне украинската контраофанзива през лятото на 2023 г.

В крайна сметка, ако предимството на Русия в стратегическата адаптация се запази без подходящ отговор от Запада, най-лошото, което може да се случи в тази война, не е задънена улица на фронта. Това е украинско поражение.

Още през април 2022 г., няколко седмици след инвазията, Русия назначи единен командир на своите сили, който да синхронизира и ръководи армията. Русия също промени начина, по който води близък бой: първо хвърля в боя зле обучените си войници, или силите за еднократна употреба, които да изтощят украинските сили, след което идват добре обучените и опитни руски войници. Освен това Русия подобри и защитата си.Руската армия също е станала по-добра в опазването на превозните си средства. В първите дни на войната Украйна използва дронове и прецизни ракети, за да унищожи успешно много от танковете и камионите на Москва, което доведе до множество руски поражения. Но в отговор войските на страната започнаха да създават импровизирани брони.

Съвременната война е почти невъзможна без разполагането на голям брой безпилотни летателни апарати. Поради това Русия увеличи производството на дронове. Също така руската армия си сътрудничи със своята стратегическа отбранителна индустрия за разработване и внедряване на различни нови и усъвършенствани системи за електронна война.

Не във всяка област обаче Русия е по-добра в адаптирането си. Украйна превъзхожда Москва по отношение на далечните удари, както и ефективните морски ударни способности. Но Русия може да си вземе урок и от тези свои грешки.

За да стане по-добра в стратегическата адаптация, Украйна трябва да премахне институционалните и времевите пречки, които стоят между тактическото обучение и доктриналните иновации и обучение. Ключов урок от украинската контраофанзива през 2023 г. например е, че доктрината за комбинираните оръжия, която НАТО преподава на украинските войски, е остаряла. Западът също трябва, разбира се, да продължи да въоръжава Украйна с модерни оръжия. Трябва да се създаде по-силна връзка между украинското тактическо обучение и индустриалното производство. Бойните уроци трябва бързо да преминат от бойното поле към производителите, което улеснява войниците да влияят върху производството на оборудване и боеприпаси. Украйна като цяло трябва да увеличи скоростта, с която внедрява нови адаптации.Украйна няма време за губене в прилагането на тези мерки. Русия значително подобри способността си да учи и да се адаптира в Украйна. Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече Москва ще подобрява стратегическата си адаптация.

В момента Русия държи стратегическата инициатива - така че, за съжаление, поражението все още е възможен резултат.

Main Menu