Блумбърг: Зеленски ще пътува до Франция и Германия за военна помощ

13 Фев 2024 07:10

Украинският президент Володимир Зеленски планира да направи обиколка на западноевропейските столици, където ще поиска повече военна подкрепа, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

Според събеседниците на агенцията Зеленски вероятно ще посети Париж и Берлин, но подобни планове все още не са потвърдени. Очаква се украинският лидер да вземе участие и в Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе от 15 до 18 февруари.Германия и Украйна може да сключат споразумение за двустранни гаранции за сигурност по време на Мюнхенската конференция, съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), позовавайки се на свои източници. В средата на януари Обединеното кралство подписа такова споразумение с Киев.

На 15 януари Зеленски пристигна на работно посещение в Швейцария. Там той се срещна с президента на страната Виола Амхерд и взе участие в Световния икономически форум в Давос.Зеленски заяви, че една от целите на пътуването му е била да обсъди санкциите, използването на замразените руски активи и финансовата подкрепа за Украйна.