Украинската армия се изтегли от Авдеевка

17 Фев 2024 13:16

Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни. Tова съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски, който командва силите в тази зона.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции", написа той в "Телеграм".

"В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", допълни Тарнавски.

Подразделенията на украинските въоръжени сили (ВСУ) успешно са се изтеглили от Авдеевка, Донецк, на предварително уговорени позиции, съобщи командирът на Таврическата група войски Олександър Тарнавски.

Този стратегически ход следва директивата, издадена от главнокомандващия на украинските въоръжени сили Олександър Сирски, който по-рано обяви решението за изтегляне на украинските части от града, след като са били "напълно обкръжени" и да се избегне предаването им в плен.

"Въз основа на оперативната обстановка, която се разви около Авдеевка, за да избегнем обкръжение и да запазим живота и здравето на военнослужещите, взех решение да изтеглим нашите части от града и да преминем към отбрана на по-изгодни граници", заяви Сирски в изявление във Facebook.

В петък следобед във военни телеграм канали се разпространи видео, на което се вижда как руснаци издигат знамена в центъра на Авдеевка. Напоследък в рамките на града се водят ожесточени боеве, като украинските войски се оттеглят от разрушени позиции и се опитват да се закрепят на нови.

Както съобщава командирът на таврийската военна групировка Олександър Тарнавски, украинските резерви се хвърлят в боя, а евакуацията на ранените се усложнява от непрекъснатия обстрел.Разрушеният коксохимически завод е последната крепост на украинските сили, се казва в публикация на "Вашингтон пост", според която е въпрос на време Авдеевка да бъде превзета от руснаците.

Загубите на руснаците в тази битка са над 15 000, но натискът не отслабва.

Авдеевка ще се превърне в първото голямо изпитание за новия главнокомандващ на армията - генерал Сирски, пише още американският вестник. За падане на Авдеевка се заговори и във Вашингтон.Според военни анализатори се прави опит за тактическо обкръжаване на Авдеевка.

Ситуацията е изключително трудна, правим всичко възможно, за да спасим колкото се може повече украински военни, каза президентът Володимир Зеленски.

Руските сили многократно се опитват да превземат Авдеевка от началото на инвазията през февруари 2022 г. От есента на 2023 г. срещу нея се провежда мащабна офанзива.