Денков подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат

26 Фев 2024 15:35

Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България, каза премиерът Николай Денков на пресконференция след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Премиерът е на мнение, че целите на Путин се разпростират извън украинската държава.

"Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да почувствам със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете”.тези думи премиерът Николай Денков се обърна към президента на Украйна Володимир Зеленски

Денков заяви, че правителството и мнозинството в парламента работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

"България обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на НС", съобщи Денков.

Той добави, че България е и една от страните съоснователки на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия.На днешната дата Украйна отбелязва поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г., добави премиерът.

Той подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и разказа за завета към тримата му сина, че само ако са единни, няма да бъдат победени.

От своя страна украинският президент благодари на страната ни за подкрепата:

"Благодаря, че през цялото време на пълномащабната агресия подкрепяте нашата държава. Много ценим това, че България е с нас. Днес обсъдихме нуждите на войниците. Нашата обща привързаност към принципа на добросъседството ще подпомогне икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство."

Той подчерта, че ЕС е доставило едва 30% от обещаните 1 милион боеприпасаени.

Main Menu