Марк Рюте ще е новият генерален секретар на НАТО

20 Юни 2024 21:49

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще бъде следващият генерален секретар на НАТО.

32-те страни членки на Алианса постигнаха съгласие, че нидерландският министър-председател ще наследи Йенс Столтенберг на поста.Днес Румъния потвърди подкрепата си за Рюте, а президентът Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за висшия пост в НАТО, предаде Politico.

По време на заседание на Висшия съвет за национална отбрана Йоханис заяви, че е уведомил съюзниците от НАТО за оттеглянето на кандидатурата си.

Рюте поема ръководството на НАТО в критичен момент. Той ще встъпи в длъжност на 2 октомври, около месец преди президентските избори в САЩ.

Авторитетното брюкселско издание Politico пише, че изборите ще решат съдбата на НАТО, който служи като най-успешното възпиращо средство за Източна Европа срещу руската агресия.Утвърждаването на Рюте означава, че въпросът за наследяването е изяснен преди юли, когато лидерите на НАТО ще се отправят към среща на върха Вашингтон, на която ще се отбележат 75-години от създаването на Алианса.

Стремежът на Рюте към ръководния пост в НАТО бе дълъг - той води кампания за поста от ноември миналата година.

Румънският президент Йоханис се включи в надпреварата на по-късен етап. Когато той обяви кандидатурата си през март, 2/3 НАТО вече бе застанала на страната на Рюте.