Володимир Зеленски: F-16 в Украйна. Ние го направихме

04 Авг 2024 19:24

Произведеният в САЩ F-16 е емблематичен изтребител, който в продължение на 50 години е предпочитан боен самолет за алианса на НАТО и за многобройни военновъздушни сили по света. "F-16 в Украйна. Ние го направихме", обяви днес украинският президент Володимир Зеленски.

"Гордея се с всички наши момчета, които овладяха тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна. Благодаря на нашия екип за този резултат. Благодарен съм на всички партньори, които наистина помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - оценяваме вашата подкрепа!", каза още Зеленски.

 

"Пожелавам на нашите Военновъздушни сили и на всички наши военнослужещи да накарат украинците да се гордеят с бойната ни авиация и да донесат на Украйна точно такива бойни резултати, които ще доближат нашата победа - нашия справедлив мир за Украйна.

 

Слава на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна! Слава на нашия народ!

 

Слава на Украйна!".

F-16 вероятно ще имат три основни мисии, казва Федерико Борсари от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон, пише Асошиейтед прес.

 

Те ще се стремят да прихващат руски ракети и безпилотни самолети, които безмилостно бомбардират Украйна; да потискат вражеските системи за противовъздушна отбрана; и да нанасят удари по позиции на руските войски и складове за боеприпаси с ракети "въздух-земя".

 

Голяма част от информацията за разполагането на F-16 е класифицирана, включително какво им позволяват да удрят западните правителства и какви оръжия ще изпратят със самолетите.