Руските военни продължават да се бият в Курска област

08 Авг 2024 14:16

Руските военни продължават да нанасят удари по украинските въоръжени сили в Суджанскя и Кореневския район на Курска област, не се допуска настъпление по-дълбоко в руската територия, съобщи руското министерство на отбраната в четвъртък. Тази информация, макар и съобщена като позитивна новина, потвържава, че сраженията в областта продължават, информира Би Би Си.

"Подразделенията на групировката "Север", съвместно с ФСБ на Русия, продължават да унищожават въоръжени формирования на Въоръжените сили на Украйна в Суджански и Кореневски райони на Курска област, непосредствено до руско-украинската граница", се казва в съобщението, цитирано от Интерфакс."Осуетяват се опитите на отделни части да пробият на територията в посока Курск", съобщиха от руските военни, като добавиха, че през деня "не е допуснато настъпление на Въоръжените сили на Украйна".Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов съобщи по-рано, че на 6 август части на въоръжените сили на Украйна са преминали в настъпление с цел превземане на участък от територията на Суджански район на Курска област. "Операцията ще завърши с разгромяване на врага и достигане до държавната граница", каза Герасимов в сряда.

В Курска област е въведено извънредно положение. Украинските власти не коментират случващото се в областта.Руски източници посочват, че украинските сили се опитват да напреднат по магистралата 38К-030 Суджа-Кореново, а известен военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са напреднали както на северозапад, така и на югоизток и са превзели контролно-пропускателния пункт Суджа и газоразпределителната станция Суджа. Снимки, публикувани на 7 август, показват, че украинските сили са заловили и над 40 руски военнопленници на контролно-пропускателния пункт Суджа, а руската служба на Радио "Свободна Европа" публикува сателитни снимки, които показват тежки щети по сградите на контролно-пропускателния пункт.

Украинският военен наблюдател Костантин Машовец твърди, че на Суджа са разположени и чеченски части "Ахмат".