Русия евакуира населението от втори регион по границата с Украйна

12 Авг 2024 11:51

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.Губернаторът на съседната на Курск област - Белгородска, Вячеслав Гладков, съобщи, че е започнала евакуация населението от района на Красная Яруга заради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха"."Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Преживяхме тревожна сутрин - налице е активност на врага на границата на Краснояружски район. Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той в Телеграм.

Според белгородски Телеграм канали от украинска страна се правят опити да проникнат през границата на местата, където е по-слабо охранявана. Атаките се предвождат обичайно от танк или БТР, следвани от пехота, но до този момент не са проникнали, съобщава военният кореспондент Александър Коц в Телеграм.

Според други проруски Телеграм канали в момента текат боеве в района, а опитът на четири украински танка да проникнат през границата е бил осуетен. Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават, информира БТА.Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия вероятно имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс.