Русия превзе Ню Йорк, атакува Торецк

18 Авг 2024 21:56

Руските военни превзеха населения пункт Ню Йорк на Торецкото направление, съобщава телеграм каналът Украйна сега, като се позовава на свои източници във ВСУ.

Още снощи обаче руснаците бяха завзели центъра на селото с американско име, а украинската армия удържаше само източната и западната част.

Потвърждение има за множество атаки на руската армия към град Торецк и околните села. Лоши новини за Украйна идват от Покровското направление, където е основният удар на руското настъпление в Донбас. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещюк призова жителите на Покровск, Мирноград и Селидово да се евакуират незабавно, защото линията на фронта вече се приближава към домовете им.

Снощи линията на фронта беше на около 10 км от Покровск.Покровск е важен логистичен пункт за украинската армия, откъдето минават линиите за снабдяване и за други направления на фронта. С превземането му руснаците биха получили оперативен простор и възможност да заемат цялата територия на така наречената ДНР, което е една от стрратегическите им цели.

 

Русия отрече съобщението, че атаката на Украйна срещу района на Курск е провалила непреките преговори с Киев за спиране на ударите по енергийни обекти, заявявайки, че не е имало разговори с Киев за съоръжения за гражданска инфраструктура, предава Ройтерс.

Washington Post съобщи в събота, че Украйна и Русия щели да изпратят делегации в Катар този месец, за да договорят споразумение за спиране на ударите по енергийната инфраструктура от двете воюващи страни.Вестникът писа, че споразумението е щяло да се равнява на частично прекратяване на огъня, но преговорите са били провалени поради атаката на Украйна срещу суверенна руска територия."Никой не е провалил нищо, защото нямаше какво да се провали", каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, за статията.

"Не е имало преки или непреки преговори между Русия и режима в Киев относно безопасността на обекти от цивилна критична инфраструктура," категорична е Захарова.

Правителството на Украйна не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар. The Washington Post съобщи, че президентската канцелария на Украйна е заявила, че срещата в Доха е била отложена поради ситуацията в Близкия изток и че ще се проведе във формат на видеоконференция на 22 август.