DeepState: Елитните руски части напредват бързо към Покровск, могат да превземат напълно Донбас

28 Авг 2024 21:52

Военните анализатори от DeepState съобщиха, че ситуацията в района на град Покровск, Донецка област е критична. Руснаците напредват бързо и вече са усложнили максимално логистиката на ВСУ, подлагайки на обстрел един от основните логистични маршрути.

Съоснователят и анализатор на DeepState Роман Погорели обяви реалната ситуация в ефира на „Киев24“.

„Тази ситуация трябва да бъде стабилизирана много бързо, защото врагът има огромен напредък. Почти всеки ден отбелязваме на картата загубата на населени места. Врагът вече е превзел последната ключова височина преди Покровск. За 3-4 дни врагът е превзел Новобродка, а това е селище, където врагът може да се задържи доста дълго време. Вече се опитват да влязат в Селидово, а това е още едно голямо и достатъчно мощно селище“, каза Погорели.Анализаторът добави, че опитите да бъде спряно руското настъпление са затруднени.

„Непосредствено бойците полагат максимални усилия, правят всичко възможно, за да унищожат врага. За съжаление, навън има много от него“, каза той.

Според него Руската федерация е съсредоточила огромни сили в пехота по това направление.

„Атакуват с елитните си поделения. Те разполагат с добро оборудване. Разполагат с устройства за нощно виждане, имат модерни огнестрелни оръжия и екипировка. Имат доста обмислени тактики за настъпление и за окопаване. Затова да се каже, че пускат там чисто „месо“ - не е вярно. Подхождат много сериозно към въпроса за превземане на населените места край Покровск и съответно за по-нататъшно настъпление“, обясни тактиката на руснаците Погорели. По негова информация там участват обикновени моторизирани пехотни бригади и като цяло много различен спектър от сили, включително специални сили.

„Те постепенно пробиват и днес се приближиха много близо до Мирноград, изкачват се към Покровск, към Селидово, което играе много важна роля в логистиката. Затова ситуацията е критична... Покровск и Мирноград са много важни стратегически градове, защото са определени логистични маршрути. Всички, които отиват в Донбас, първо минават през Павлоград в Днепропетровска област по магистралата, която отива към Покровск, а след това към Мирноград, към Константиновка“, каза анализаторът.

Експертът подчерта, че този логистичен маршрут вече е загубен, защото от Мирноград, Покровск до Константиновка пътят е затворен и вече е частично под огневи контрол на руснаците.

„Не може да се каже, че с това те напълно ще блокират логистиката, защото там има и други пътища. Но това е усложнение“, добави той.

Погорели подчерта, че Покровск и Мирноград като цяло са големи градове. И ако нашествениците ги превземат, ще бъде трудно да бъдат отвоювани.

"Плюс това - това е подход директно към границата с Днепропетровска област. Дали ще продължат нататък, не се знае, но е факт, че стигнаха до мястото, към което отиваха. И могат да развият успеха си веднага щом пожелаят. Всъщност след Покровск, Мирноград, Донбас ще падне в ръцете им“, твърди анализаторът.