Разочарование и отчаяние в Сирия заради оскъдна помощ след труса

10 Фев 2023 13:00
Разочарование и отчаяние в Сирия заради оскъдна помощ след труса Снимка Getty Images

Изминаха четири дни от земетресението и ситуацията в Северозападна Сирия е отчайваща, а помощта е недостатъчна, обобщава Би Би Си.

Вчера в контролираната от опозицията северозападна част на страната пристигна първият конвой с помощи на ООН - първата международна помощ, която хората там получиха след земетресението. Доброволческата организация "Белите каски", която работи в Сирия, изрази разочарованието си от доставката. Тя твърди, че конвоят е бил доставка на помощ, планирана преди земетресението, и не е включвал специализирано спасително оборудване.

Д-р Мохамед Хасун, работил в Сирия в дните след земетресението, заяви пред Би Би Си, че медицинските материали, с които разполагат там, не покриват нуждите дори на 20% от хората. Повече от 350 души са починали в двете болници, в които той работи, през първия ден след земетресението. След това, по думите му, много хора са отвеждали ранените си близки направо в домовете си или на гробищата.

"Моля, увеличете медицинските доставки, помощта и обучението, за да можем да лекуваме повече хора", призовава лекарят.

В петък Световната продоволствена програма (СПП) съобщи, че запасите ѝ в Северозападна Сирия са на изчерпване, предаде Ройтерс. Около 90% от населението там зависи от хуманитарна помощ.

Жителите на сирийския град Алепо казват, че отчаяно се нуждаят от отопление и още хуманитарни доставки, тъй като студът заплашва да вземе нови жертви сред десетките хиляди хора, останали без дом.

Main Menu