Путин: Африка е един от полюсите на зараждащия се многополюсен свят

26 Юли 2023 12:52

Президентът на Руската федерация, Владимир Путин, изпрати приветствие към участниците и гостите на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум. В своето послание, той подчерта ролята на Африка като един от полюсите на зараждащия се многополюсен свят и отбеляза положителните промени в различни области в африканските държави.

Путин изрази силна подкрепа към стремежите на африканските държави за социална и икономическа стабилност и прогрес. Той заяви, че сътрудничеството между Русия и Африка достигна ново ниво и се ангажира да продължи да стимулира търговията и инвестициите между страните, както и да работи по редица важни въпроси, включително борбата с бедността, обучението на съвременни кадри и изменението на климата.

Президентът подчерта, че Русия ще продължи да съдейства на африканските си партньори за укрепване на националния и културен суверенитет и за активно участие в решаването на регионални и глобални проблеми.

Форумът ще бъдe за обмен на мнения за укрепване на многостранните партньорства и обсъждане на конкретни задачи, които ще помогнат за развитието на отношенията между Русия и африканските страни в дългосрочен план. Организатор на форума е фондация "Росконгрес", а ТАСС е фотодомакин и медиен партньор на събитието.

Втората среща на върха Русия-Африка ще се проведе в Санкт Петербург на 27-28 юли, цитира "Фокус".