Путин: Оттеглихме се от зърнената сделка, защото нито едно наше условие не бе изпълнено

27 Юли 2023 14:38

Президентът на Русия, Владимир Путин, подчерта, че санкциите на Запада затрудняват доставките на храни за Африка и повтори, че страната му се е оттеглила от зърнената сделка, тъй като нито едно от условията на Москва по нея не е било изпълнено, предава американският телевизионен канал CNN.

Руският лидер заяви това в реч при откриването на пленарна сесия на Икономическия и хуманитарен форум в Санкт Петербург.

По думите му "нелегитимните санкции направиха много по-трудно за Русия изпращането на храна в Африка“ по отношение на логистиката, банкирането и трансферите.

"Тук имаме парадоксална картина. От една страна, западните страни ограничават доставките на нашето зърно и торове за Африка. А от друга страна, по напълно лицемерен начин ни обвиняват за всички проблеми“, категоричен бе руският президент.

"От 262 000 тона торове, блокирани в европейските пристанища, всъщност са изпратени само две партиди - само 20 000 тона за Малави и 34 000 тона за Кения. "Останалото е в ръцете на европейците“, увери Путин.

Търговията между Русия и Африка достигна 18 милиарда долара миналата година, подчерта още той, добавяйки, че "потенциалът на Африка е ясен за всички, потенциалът за растеж е по-висок от където и да е другаде по света“, цитира "Фокус".