Зеленски посети атакуваната от Русия катедрала в Одеса

28 Юли 2023 11:08

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, обяви, че страната търси системи за противовъздушна отбрана с цел защита на Одеса, региона и южната част на държавата от атаките на руските нашественици. Той направи това изявление в четвъртък вечерта по време на видеопослание, което записа от храма "Свето Преображение Господне" в Одеса, който бе подложен на руски атаки.

Президентът отбеляза, че въпреки опитите на Русия да унищожи храма, народът на Украйна запазва своята сила и дух. Той изрази благодарност към всички в света, които се присъединиха към усилията за защита на техните територии.

През последните дни Одеса беше силно засегната от руските атаки, при които бяха унищожени и повредени множество обекти, включително и такива, които бяха обявени за защитени от ЮНЕСКО. Сред тези обекти е и Спасо-Преображенската катедрала, която е значима историческа православна църква в Одеса, основана през 1794 г. Тя беше разрушена по време на съветското комунистическо управление, но беше възстановена след разпадането на Съветския съюз и осветена от главата на Руската православна църква, патриарх Кирил.

Обстановката в региона продължава да бъде напрегната, а Украйна се опитва да укрепи своята отбрана и да защити своите територии от вражески атаки, цитира news.bg.