Земетресението в Мароко уби над 2000 души

10 Сеп 2023 11:29
Земетресението в Мароко уби над 2000 души БГНЕС

Жертвите от опустошителното земетресение в Мароко от петък вечерта надхвърлиха 2000, подобен е броят на ранените. Тежко е състоянието на повече от 1400 от тях. Най много загинали има в провинциите южно от град Маракеш. Страхувайки се от вторичните трусове, мнозина избраха да прекарат нощта на открито за втора нощ. Те спяха на улиците.

Епицентърът на петъчното земетресение с манитуд 6.8 от петък беше в Атласките планини. Епицентърът му е на 43 км южно от Маракеш според ЕССЦ, а според Геоложката служба на САЩ - на 72 км югозападно оттам. След него са станали още 23 вторични - според автоматизираната система на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Тази нощ също има такива, последното е с магнитуд 3.0.

Първото земетресение е регистрирано на дълбочина 18,5 км, което обикновено е по-разрушително от по-дълбоките земетресения със същия магнитуд. То е най-смъртоносното в Мароко от 1960 г. насам, когато по данни на Геологическата служба на САЩ земетресение е отнело живота на най-малко 12 000 души.

Историческият стар град Маракеш е претърпял значителни щети. Цели села са изравнени със земята.