САЩ и Великобритания удариха Йемен

12 Ян 2024 12:35

Авиация и бойни кораби на САЩ и Великобритания тази нощ нанесоха удари по военни обекти, използвани от хутите в Йемен, които в последните два месеца разгърнаха кампания с атаки по търговски кораби в Червено море.

Летищата са били сред основните цели на въздушните удари, нанасяни от САЩ и техните съюзници в Йемен, предаде CNN, като се позова на представители на хусите.Aтакувани са международното летище "Ходейда" в Западен Йемен, международното летище "Таиз" и околностите му, както и райони в Югозападен Йемен и летището, обслужващо град Абс в Северозападен Йемен.

Поразени са също така военновъздушната база "Ал-Дайлами", северно от йеменската столица Сана, и лагер на хусите в северната йеменска провинция Саадех, уточни CNN.

Абдулсалам Джахаф, високопоставен член на хусите, потвърди в публикацията си в X, бивш Twitter, че Йемен е бил атакуван от Съединените щати и Обединеното кралство.

Той заяви, че засегнатите от атаките градове са Сана, Ходейда, Дамар и Саада. Абдулсалам Джахаф нарече ударите "истерични" и "безумни".

Силите на Съединените щати и Обединеното кралство започнаха предварително обявените въздушни удари по обекти на хусите в няколко йеменски града, съобщи Sky News Arabia, позовавайки се на анонимни източници.

САЩ и Обединеното кралство са започнали атаки срещу градовете Сана, Ходейда и Таиз.

Освен това NBC News съобщи, позовавайки се на двама американски служители, че коалиционните сили са нанесли удари по няколко обекта в Йемен, използвайки изтребители и ракети "Томахоук", изстреляни от военноморски кораби.Британските военновъздушни сили пък уточниха в съобщение за медиите, че в ударите по Йемен са участвали четири от техните самолети Typhoon. Те са излетели от базата им в Кипър с дозареждане във въздуха. Ударите са били извършени с бомби Paveway IV със сателитно и лазерно насочване.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди, че силите на САЩ и Обединеното кралство, подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, "успешно" са започнали удари по различни обекти в Йемен, използвани от бунтовниците хуси.

"Тези удари са в пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международни морски съдове в Червено море - включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята", заяви Байдън в изявление.Освен това той подчерта, че неотдавнашните нападения на хусите са засегнали повече от 50 държави и че екипажи от 20 държави са били заплашвани или дори взети за заложници от хусите.

"Няма да се поколебая да насоча по-нататъшни мерки за защита на нашите хора и свободното движение на международната търговия, ако това е необходимо", заключи държавният глава на САЩ.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че ударите, нанесени заедно със САЩ по наземни цели на хусите в Йемен, са били акт на самоотбрана.

Той потвърди атаките, извършени от Кралските военновъздушни сили (RAF) срещу военни съоръжения, използвани от базираните в Йемен бунтовници хуси, като ги нарече "необходими" и "пропорционални" на нападенията, извършени от хусите в Червено море.

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хусите продължават да извършват нападения в Червено море, включително нападения срещу военни кораби на Обединеното кралство и САЩ само тази седмица", каза той.

Сунак подчерта, че ударите, предприети от Обединеното кралство, са били извършени с оперативна помощ от САЩ и неоперативна помощ от Нидерландия, Канада и Бахрейн, като нарече ударите "ограничени".САЩ и Великобритания готвят да нанесат удари срещу бунтовниците - хуси в Йемен, след като местните групировки пренебрегнаха ултиматума да спрат да нападат кораби, пътуващи през Червено море, писа по-рано Wall Street Journal.

Въздушният трафик над Йемен е отклонен, а президентът на САЩ Джо Байдън се намира в ситуационния център. Това е ясен сигнал, че Белият дом готви удари.

Военните бази в Израел, ОАЕ и Саудитска Арабия са поставени в повишена бойна готовност.

Най-вероятните цели ще бъдат ракетни площадки и такива за изстрелване на дронове, радари и оръжейни складове около йеменските градове Ходейда и Хаджа, както и инфраструктурата в столицата Сана.

Това разкрили западни дипломати пред ръководители на корабни компании.САЩ ще нанесат въздушни и морски удари по ключови военни бази и плавателни съдове на хусите, а Великобритания може да изпрати военни самолети и кораби, съобщи The Times.

Сутринта на 11 януари британският министър-председател Риши Сунак обсъди въпроса за хусите с египетския президент Абдул Фатах ас Сиси, проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, а вечерта свика министрите.

Базираният в Йемен официален представител на хусите Абдулкадер ал-Мортада заяви в публикация в социалните мрежи, че ответните удари, обявени от САЩ и Обединеното кралство, "не ги плашат".

След обявяването на предстоящите удари срещу наземни цели на хусите в Йемен официалният представител на хусите подчерта, че тези заплахи няма да "тероризират" или "уплашат" бунтовническата група, а вместо това ще "укрепят вярата им", когато става въпрос за изпълнение на дълга им към "братята в Газа".

Main Menu