Путин се е разминал на косъм от смъртта

01 Авг 2024 08:51
Путин се е разминал на косъм от смъртта Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин се е разминал на косъм от трагедия по време на полет с произведен в Русия бомбардировач, пишат news.de и newsweek.

През февруари тази година Путин се качи на стратегически бомбардировач Ту-160М за тестови полет. След него президентът на федерацията похвали самолета и каза, че се управлява лесно и е „надежден".

В действителност обаче е точно обратното. Същият бомбардировач Ту-160М, на който се качи Путин, се разбива няколко седмици по-късно (на 11 април) при излитане от Казанския авиационен завод.

Информацията беше потвърдена от Телеграм канала ВЧК-ОГПУ, който има източници в руските служби. Тогава причина за инцидента е пожар в двигателите.

„Очевидно е, че на 22 февруари 2024 г. дългият полет на самолет Ту-160М № 801 с президента и върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили (Путин) на борда можеше да завърши с ужасна трагедия“, посочват близки до службите.

Също така се посочват и „сериозните опасения поради незадоволителното техническо състояние на един от основните носители на руски ядрени оръжия". Това е потенциална заплаха от нарушаване на бойната готовност на значителна част от стратегическите бомбардировачи Ту-160М, част от ядрената триада на РФ.

Ту-160М е най-тежкият боен самолет в света и може да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег. Според доклада Владимир Путин е бил бесен след катастрофата на Туполев и е мобилизирал всички разследващи органи, за да открие причината за инцидента.