СЗО бие тревога за заплахата от маймунската едра шарка

16 Авг 2024 06:26
СЗО бие тревога за заплахата от маймунската едра шарка БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от маймунска едра шарка в някои части на Африка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност.

Силно заразното заболяване, известно маймунска едра шарка, е причинило смъртта на най-малко 450 души по време на първоначалното избухване на епидемията в Демократична република Конго, припомни Би Би Си.Сега то се е разпространило в някои части на Централна и Източна Африка и учените са обезпокоени от бързината на разпространение на новия вариант на болестта и от високия процент на смъртност.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че потенциалът за по-нататъшно разпространение в Африка и извън нея "е много обезпокоителен".

"Координираната международна реакция е от съществено значение за спиране на епидемията и спасяване на човешки животи", каза той.

Заразата се предава чрез близък контакт, като секс, контакт кожа до кожа и говорене или дишане в близост до друг човек.Той причинява грипоподобни симптоми, кожни лезии и може да бъде фатален, като четири от 100 случая водят до смърт.

Епидемиите могат да бъдат контролирани чрез предотвратяване на заразяването с ваксини, въпреки че те обикновено са достъпни само за хора в риск или такива, които са били в близък контакт със заразен човек.

Съществуват два основни типа едра шарка - Clade 1 и Clade 2.

Предишната извънредна ситуация, свързана с общественото здраве, обявена през 2022 г., е била причинена от сравнително леката форма Clade 2. Този път обаче се разраства далеч по-смъртоносната Clade 1, която е причинявала смъртта на до 10 % от заболелите при предишни епидемии.Около септември миналата година е настъпила промяна във вируса. Мутациите доведоха до появата на разклонение, наречено Clade 1b, което оттогава се разпространява бързо. Един от учените определя този нов вариант като "най-опасния досега".

От началото на годината в ДР Конго са регистрирани повече от 13 700 случая на маймунска едра шарка, като най-малко 450 от тях са починали.

Оттогава той е открит и в други африкански държави, включително Бурунди, Централноафриканската република, Кения и Руанда.Надяваме се, че обявяването на маймунската едра шарка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве ще доведе до ускоряване на научните изследвания, финансирането и въвеждането на други международни мерки в областта на общественото здраве.

Д-р Джоузи Голдинг от Wellcome Trust заяви, че това е "тревожен сигнал", а д-р Богума Титанджи от университета "Емори" заяви, че този ход "подчертава сериозността на кризата".

Професор Труди Ланг, директор на Глобалната здравна мрежа към Оксфордския университет, заяви, че това е "важно и навременно", но добави, че появата на нов щам означава, че има "много неизвестни, които трябва да бъдат разгледани".