Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по „Гастроентерология“ в УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина в Медицински университет – Пловдив през 2013 г. Придобива специалност „Гастроентерология“ и втора магистратура „Диететика и хранене“. Д-р Георева е автор на специални режими за справяне със затлъстяването и борба с метаболитния синдром, преддиабет, подагра, гастроинтестинални заболявания. Тези режими най-общо включват здравословна диета, физическа активност и поведенческа терапия. Тя е разработила и програми за бърза детоксикация и изчистване от натрупаните токсини.
Д-р Георева, наближават Коледно-новогодишните празници. Какви съвети ще дадете на хората, които сега започват да спазват диети или постят?
Без духовното отношение към храната не може да се спази грамотността на хранене, нито красивото поведение на масата. Постите са предназначени да пречистим тялото от токсините. На първо място, трябва да се обърнем към духовността и религията, защото хората се фокусират предимно върху храната. Те асоциират празниците с големите и отрупани трапези. За това преди големите празници е хубаво да се пости. Преди това трябва да си направим едно меню. В него да си групираме храните, защото правилното им комбиниране е в основата на изпълнените пости. Повечето хора и мои пациенти от последните седмици се хранят с бобови храни. Те са както полезни, така и вредни. Бобовите храни съдържат много антинутриенти, както и неразградими фибри. На тялото му е нужно много повече време за обработката и асимилацията им. При диабетиците те са полезни, защото намаляват кръвната захар. При продължителна консумация те са вредни. Натоварват стомашно-чревния тракт. Пациентите идват с болки, тежест, а други се озовават в Спешното отделение с остра чревна непроходимост и липса на изхождане. Това може да доведе до спешна оперативна намеса. Моят съвет е да се подбират внимателно храните. Пациентите, които имат колит и чревни неразположения, да не консумират бобови храни. Добре е да се набляга на червена леща и грах, който е с най-нисък гликемичен индекс.
Като гастроентеролог, който има фокус и върху нутриционизма, каква схема на хранене съветвате да се спазват хората малко преди и след приключването на постите?
След като приключат постите, голяма част от българите сядат на маса с роднини или близки приятели и, за съжаление, практиката ми показва, че повечето хора злоупотребяват с храненето и консумацията на алкохол. Това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания и свързаните с тях усложнения. Затова е важно след пости да не прибързваме да преяждаме, а плавно да започнем да се захранваме, за да не вкарваме организма си в състояние на стрес. Трябва да внасяме постепенно животинските продукти като риба, пилешко, телешко или заешко месо, които не сме консумирали дълго време. Да се откажем поне за малко от боба, въглехидратите и зърнените храни. Животинският белтък е много силен алерген и, ако претоварим бързо чревния тракт, ще доведе до болки и чревни нарушения. При пациенти със синдрома на раздразненото черво е често срещано. 20% от българите страдат от този синдром.
Какъв вид захранване трябва да направят?
Трябва да не включват повече от една животинска храна на ден. Препоръчително е да не се комбинира киселинна храна (месо) и алкална храна (въглехидрати) едновременно в едно хранене. Причината е, че тази комбинация увеличава времето на разграждането в организма и води до образуването на повече токсични продукти, недостатъчно смилане на нутриентите, а впоследствие – до подуване, тежест в корема и газове. Особено подходящ в рамките на месец след приключване на постите е хранителният режим Lоw FODMAP, което в превод означава редуциране на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Трябва да се редуцира приемът на млечни продукти, бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс.
Закуската сутрин препоръчителна ли е?
Има различни мнения на диетолози, но като гастроентеролог съм на мнение, че всичко е една физиология с ръководител – щитовидната жлеза. Сутрин нивото на кортизол e най-високo. Нашите циркадни ритми не трябва да се забравят. Тялото има нужда от енергия до обед. Ние сме най-функционални тогава до 12-13 часа. Ако останем гладни, ще се отрази лошо на тялото. Особено, ако страдаме от стомашни проблеми. Киселинното PH ще натовари стомаха и може да доведе до гастрит или язва.
Трябва ли да се спазват храненията в точен час през деня?
За да имаме здрав стомах, трябва да се храним в точен час. Когато научим организмът да се храни по час, така метаболизмът няма да има резки пикове.
Какъв трябва да бъде типът закуска?
Без зърнени храни на закуска. Навсякъде има реклами как зърнените закуски дават енергия и как тя ще ни направи здрави и умни. Такъв тип закуска влияе на теглото ни и инсулиновите нива. В един момент тялото иска повече въглехидрати, защото ни пада кръвната захар. Най-добрата закуска е протеиновата. Тя може да бъде различни видове. За децата най-подходящи са млечните протеини. Маслеността им трябва да бъде с висок процент прясно или кисело мляко. Доказано е, че проблемите идват от рафинираните захари, а не от високомасленото мляко. За възрастните хора е най-добре киселото мляко. За тези, които спортуват, млечните протеини са добре за междинни закуски. Те могат да ги съчетаят с овес или киноа. Това трябва да стане час и половина преди тренировка.
Сутрин протеин, а следобед?
Въглехидрат със салата или зеленчуци. Вечер трябва да изключим въглехидратите. Вечерята трябва да е индивидуална за всеки, но това зависи, кога човек заспива. За работещ с нормален график е добре да се легне между 10 и 11 часа.
Колко важен е сънят?
Според последните проучвания, при липсата на сън човек качва килограми. Това е вследствие от объркания циркаден ритъм. Сънят е изключително важен за тялото и мускулите. Той възстановява нервната система и растежния хормон. Особено при децата, честото стоене до късно пред компютъра се отразява на тяхното развитие. Те трябва да имат режим и до 10 часа да са си легнали. Децата трябва да имат режим на хранене, почивка и сън. При възрастните е хубаво да имат един седемчасов сън. Ако им е по-трудно, има различни естествени хормонални таблетки, които ще им помогнат. С времето при жените, този хормонален дисбаланс и липсата на сън оказват влияние върху теглото.
Колко важна е ежедневната хидратация?
Хидратацията е изключително важна, защото не е добре да задържаме вода в организма. Всеки ден трябва да приемаме до три литра вода. Не трябва да се замества с газирани напитки и фрешове. До две чаши кафе, защото то има своите ползи.
Колко алкохол трябва да приемаме?
На празниците на трапезата на българина винаги присъстват ракия и червено вино. Умерената консумация на алкохолни напитки трябва да става по повод, един – два пъти седмично по две чаши за мъжете, а за жените - по една чаша червено вино. Това е допустимото количество от Световната здравна организация. Някои кардиолози препоръчват червено вино ежедневно. Добре е да се консумира хубаво домашно червено вино. Богато на антиоксиданти, ресвератрол, флавоноиди и т.н.. Виното може да подобри функцията на сърцето. Ракията е добре да се консумира до 25 мл.
Какво е мястото на характерните за зимния сезон на българската трапеза туршии?
Туршиите са част от нашата кухня и са изключително полезни. Не трябва да са твърде солени, защото може да влоши проблемите на пациентите с високо кръвно. Туршиите са богати на витамини и минерали. Помагат при функционални нарушения. Трябва да се консумира в нормални количества, защото обострят някои състояния като гастрити. Киселото зеле е полезно, да, тъй като то преминава през процес на ферментация, но при хората с хипертония и сърдечно-съдови заболявания, с колити трябва да се избягва. Не трябва да е толкова солено и да се консумира с повишено внимание. То съдържа целулоза и има своите ползи все пак за червата.
Кога трябва да се прави детокс?
След празниците, ако все пак не можем да спазим всички препоръки, е уместно да направим няколко детоксикиращи дни. Вече разработих и такива програми за бърза детоксикация и изчистване от натрупаните токсини – за три, седем и десетдневен режим. Хубаво е хората да останат на вода, чай или кисело мляко. Мандарините сега също могат да се включат в един такъв режим.