УМБАЛ “Свети Георги” стартира строежа на многоетажен паркинг с площадка за хеликоптери

22 Юни 2023 13:08

 

С първа копка беше даден старт на изграждането на нов многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в пловдивската университетска болница “Свети Георги”.

Сградата ще бъде на мястото на сегашния открит паркинг за служители на лечебното заведение на бул. „Пещерско шосе.

На събитието присъстваха зам. - министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов и председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса проф. Момчил Мавров.

"Хеликоптерната площадка е съобразена, така че да отговаря за изискванията за товаропоносимост на военен хеликоптер. Това означава, че на нея освен медицински хеликоптери ще могат да кацат и при учения на НАТО", обясни изпълнителния директор на университетската болница "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

Болница отговаря за Пловдивския регион, Родопи и Южна България. Поема и спешни пациенти, претърпели инцидент на АМ "Тракия". Хеликоптерната площадка ще бъде изградена за 24 месеца.

"Подобна площадка вече има в болница в болница "Света Ана" във Варна, уточни зам.-министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов. Първият хеликоптер, който е по плана за възстановяване ще пристигне у нас през декември, добави още той.

Строежът ще е с разгърната площ 20 402 кв, м. Той ще включва 603 паркоместа, от които 61 ще са предназначени за хора с увреждания.

Хеликоптерната площадка е проектирана по начин, по който да може да приема едни от най-високите класове хеликоптери, които се използват в страната.

Изграждането на многоетажния паркинг ще реши редица логистични и транспортни затруднения на персонала и посетителите на лечебното заведение, които се увеличават с пренасочването на множество клиники на болницата в базата на бул. Пещерско шосе 66. Процесът на преместването стартира поетапно преди няколко години и ще навлезе в решителна фаза с довършването на новия диагностично-лечебен корпус на клиниката по педиатрични заболявания.

Озеленяването при сградата е също развито като важен елемент на техническия проект. Новозасадените дървета от южната страна маркират пътя на линейките и създават дървесна завеса пред динамичната фасада на многоетажния паркинг.

Main Menu