В „Медикус Алфа”: Революционен дентален юнит осигурява диагностика и лечение в един апарат

27 Май 2024 08:33

Комфорт, удобна стойка, моментно проследяване и бързина на лечението, различни изследвания и терапии в едно устройство. Всичко това пациентът получава с последно поколение дентални юнити, с които оборудваха стоматологичните кабинети и операционната зала в пловдивската клиника „Медикус Алфа“. Ръководството на първото частно здравно заведение в града под тепетата винаги е следвало политиката да осигури най-новите и ефикасни медицински технологии, да предложи най-доброто лечение на болните.

Революционно се развива техниката в световен мащаб за прецизиране на диагностиката и лечението, и за повишаване комфорта на пациента, казва д-р Десислава Георджева, ръководител на отделението по дентална медицина в „Медикус Алфа”. Стоматологичните столове в клиниката вече са „всичко вградено в едно“ - съчетават няколко апарата в едно устройство, всички дентални лечения могат да се извършват на едно място и не изискват преместване на пациента, което повишава ефективността на лечебния процес.

Още със сядането на пациентското кресло човек получава пълно удобство за стойката с избиране на различни позиции за тялото и най-вече за главата – на 360 градуса е възможността за въртене на подпиращата я част от стола. Така не чувства дискомфорт при по-дълги манипулации. „Тази перфектна ергономия е важна не само за пациента, а и за стоматолога и неговите асистенти“, подчертава д-р Георджева. Тя добавя, че микроскоп и рентгенови системи са интегрирани в корпуса на денталната единица. Рентгенът позволява моментни снимки – преди интервенцията, по време и след завършване на лечението. Това е много важно и полезно – не се налага да се прекъсва интервенцията, да се маха кофердамът /дентално платно за изолиране на болния зъб/ – т.е. да се наруши стерилността, да се отиде до рентгеновото отделение на клиниката и после отново да се извърши целият процес за дезинфекциране преди да се продължи с интервенцията. Сега се спестява цялата тази процедура, която губи време, а и създава риск от инфектиране на зъбния канал, например. Пациентът следи всичко на монитора, с интраоралната камера вижда целия си статус преди и след лечението. „В операционната зала работим голям контингент от хора под обща анестезия - малчугани, деца и възрастни със специфични потребности, страхливи пациенти или такива със силен рефлекс от гадене. Рентгеновият контрол е абсолютно необходим по време на операцията. Затова последното поколение дентален юнит е огромно улеснение - презентира се на монитора и работим спокойно и коректно“, споделя д-р Георджева, която е един от най-авторитетните стоматолози в Пловдив.

В апарата има вградени и накрайници за ендодонтия (лечение на кореновите канали), за пиезохирургия / метод за срязване на кост чрез микровибрации/ и имплантология. Има и програма за автостерилизация. Сестринският блок /асистентският пул/ дава най-добрата ергономия за работа и контрол.Секторът по дентална медицина и лицево-челюстна хирургия на „Медикус Алфа“ е единственият, чиито екип има опит в прилагането на PRF-терапия при оперативни намеси в устната кухина. Специалистите работят и с високоенергиен лазер, апарат за озонотерапия и цялото съвременно оборудване за ендодонтия на най-високо ниво. Тук предлагат и иновативния метод за почистването на биофилма и зъбния камък - т.нар. направлявана биофилм терапия (Guided biofilm therapy - GBT). Клиниката разполага и с последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ - на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната за всички типове изследвания. Разбира се последното поколение апаратура допълва високия професионализъм на специалистите, с които е известна „Медикус Алфа“.