Радев за Ф-16: Конкурсът бе опорочен. Обявиха победител в разрез с правилата и се ангажираха да надплатят огромна сума

06 Ян 2019 12:53

 

 

Конкурсът за доставка на американски изтребители Ф-16 бе опорочен. Американските ни партньори печелят този конкурс с политически лобизъм. Това заяви президентът Румен Радев, след като взе участие в освещаването на бойните знамена по повод Йордановден.

„Конкурсът бе опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. Дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България“, каза президентът.

 

„Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, допълни той.


„Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и света, при положение че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, посочи още президентът Румен Радев.

 

Main Menu