Три фирми подадоха оферти за нов кораб за ВМС

17 Апр 2019 14:37

Три фирми са подали оферти по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС, съобщиха от Министерския съвет.

Срокът изтече на 16 април в 17.00 часа. Трите фирми са: "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (Германия), "МТГ - Делфин" (България) и "FINCANTIERI" (Италия).

Със заповед на премиера Бойко Борисов е назначена междуведомствена работна група с председател заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков. В нея са включени експерти и чиновници от Министерството на отбраната, на финансите, на икономиката, на външните работи и на ДАНС.

Офертите ще бъдат отворени на 22 април в Министерството на отбраната, след което ще започне тяхното оценяване.

Работата на междуведомствената работна група завършва с окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти. Той се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

Припомняме, на 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)".

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 г. и 2026 г.

Добавени са два нови варианта за придобиване:

1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз;

2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия./news.bg

 

Main Menu