Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

21 Юни 2019 13:17

"Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел относно въпроса с партийните субсидии. Министър-председателят подчерта, че именно това правят в правителството - обмислят как да привлекат повече инвеститори или как да вдигнат Брутният вътрешен продукт.

Министър-председателят съобщи, че ще се проведе коалиционен съвет, на който темата ще бъде обсъдена. Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица, посочи той.

 

Борисов обаче бе категоричен, че ще отстоява предложението за 1 лев. "Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията. Позицията на ГЕРБ е съобразена с референдума и с мнението на 2,5 млн. души", посочи той.

Относно коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова, че отпадането на гласуването за намаляване на субсидиите е фиаско за Борисов, премиерът отвърна с въпрос: "Кое е фиаско? Че две години БСП не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Те са царе на такива думи, затова и толкова години съм премиер - защото те винаги са победители, но само на думи. Не им правят чест тези коментари, мислех, че при 10% разлика на евроизборите ще си направят изводи".

Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за изтребителите. Той посочи, че военното министерство е получило оферта от Съединените щати, която се обсъжда.

Водят се финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще актуализираме бюджета, съответно ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обясни премиерът.

Main Menu