Атанас Запрянов: Не можем да платим разсрочено F-16, защото нямаме кредитна история

10 Юли 2019 22:16

 

Мога да кажа, че преговорите бяха по-лесни на военно-политическо ниво, защото договорената цена беше силно подкрепяна не само от българското правителство, но и от американската администрация. Да влезем в цената беше най-големият проблем. За САЩ това не е търговска сделка, това е политическа сделка, която отвежда отношенията ни на друго ниво. Този договор е следващата стъпва в задълбочаване на отношенията ни. Това заяви за БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Правителството гласува проекта на договор със САЩ за новите изтребители F-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона долара.

Вземаме самолети с пълни способности за многоцелеви самолети. 6 едноместни и 2 двуместни самолета, с пълно авиационно оборудване, което позволява да се действа както в ситуация въздух - въздух, така и да поразява цели въздух - земя. Пълен комплект оборудване за критериите на НАТО, пълен набор от тренажори както за летателен, така и за инженерен състав на ВВС. Пълен комплект от спомагателни пособия за обучение на пилотите и авиационни ракети за среден и близък въздушен бой въздух - въздух и припас за въздух - земя, обясни още той.

Всичко, което е свързано с обучението на пилотите, е планирано и осигурено финансово, допълни Запрянов.

За времето на жизнения цикъл получаваме възможност да поддържаме самолетите в България, като и 3 години гаранция за тези машини. Получаваме и индустриален пакет, което позволява да обучаваме пилоти в бъдещето военно училище в Долна Митрополия. Да, има и компромиси. Намален е броят на ракетите от 24 на 12, но това не е огромно намаляване. Имахме желание да увеличим броя на двигателите, но трябваше да се откажем, защото това увеличаваше цената, заяви Запрянов.

Трябва да платим цялата сума. Проблемът е, че България е единствената страна членка на НАТО, която не е имала нито един договор със САЩ по FMS и не можем да ползваме преференция за разсрочване, защото нямаме кредитна история, обясни зам.-министърът.

Зам.-министър Запрянов коментира и започналата проверка в служба "Военна информация", след като преди дни стана ясно, че настоящият и бившият й началник са обвинени за престъпление по служба заради издаване на разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона.

Мога да кажа, че изключвам злонамерено допускане на такова нарушение. Нека да изчакаме проверката, но изключвам тези действия да са довели до изтичане на класифицирана информация, обясни зам.-министърът.

Main Menu