В Русия: България помогна на фашистите

04 Сеп 2019 12:57

Дипломатическият скандал между България и Русия се разраства. Руски историк обвини България, че е помогнала на режима на Адолф Хитлер през Втората световна война и се опитва да омаловажи ролята на Съветския съюз.

България днес нямаше да е независима държава, ако не беше освобождаването ѝ от профашисткия режим през 1944 година от Червената армия. Това заяви научният ръководител на организацията Руско военноисторическо общество Михаил Мягков, цитиран от ТАСС.

Руският историк заяви, че България е била част от фашисткия блок, помогнала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, а освен това е помагала на нацистката армия с различни продукти и материали. По думите на Михаил Мягков „историческата слепота“ никога не е допринасяла за нормалното развитие на обществото. Руският историк стигна и по-далеч, заявявайки, че Съветският съюз е оказал голяма помощ за възстановяването на българската икономика. Забравата, според историка, означава да се предаде паметта на предците., пише Факти.бг.

Main Menu