Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

30 Окт 2019 20:44

 

Намаляване на безработицата макар и с по-малки темпове очаква финансовият министър Владислав Горанов, който представи макрорамката за следващата година на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Той очаква тя да е около 4% през 2022 година. Заетостта може слабо да отслабне през следващата година. Запазват се целите за бюджетното салдо, изтъкна финансист номер едно.

Бюджет 2020 е балансиран. Държавата трябва да харчи толкова, колкото успява да преразпредели през данъците, е политиката на Владислав Горанов. Не трябва да развързваме кесията, изтъкна финансовият министър. Напълно постижима била средна заплата между 1400-1500 лева през 2021.

Поетапно ще расте и минималната работна заплата. От 1 януари тя става 610 лева. Запазват се данъчните ставки, стана ясно още от думите му. И през следващата година държавата ще продължи битката със сивата икономика и контрабандата. Намалява държавният дълг.

Фискалният резерв няма да пада по 4,5 милиарда лева. Повече пари се предвиждат за образование и за здравеопазване. 590 милиона лева повече отиват за пенсии. Ръст има и в социалното подпомагане.

Лек спад има в бюджета за отбрана. Очакваме положително бюджетно салдо, обясни още министърът на финансите.

Очакваните около 450 милиона лева приходи от ТОЛ системата са разписани в проектобюджета. Най-големият приоритет остава образованието и човешките ресурси, обясни той. Отделени за средства за стипендии за учениците в дуалното обучение, за общежития също има заделени пари. Мерки за стимулиране на педагогическите специалности предлага властта. 1255 лева ще е основната минимална заплата на учителите през 2021 г. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на това правителство, заяви Горанов.

АИКБ подкрепя бюджета. Според Васил Велев в Бюджет 2020 има повече позитиви, отколкото минуси. Той вижда изсветляване на икономиката в заложените мерки. Подкрепяме ниската преразпределителна функция на бюджета, обяви председателят на АИКБ и приветства приоритета образование. В следващите години той очаква да има повече средства за наука и култура.

Според БТПП най-важното е, че бюджетът е балансиран. Те искат мерки за редуциране на неефективните държавни разходи. БТПП подкрепя ограничаването на преразпределителна роля на държавата. Неприемливо обаче е увеличаване с 10% на заплатите в бюджетните сфери, тъй като това поставяло под натиск частния сектор. Въпреки това повече били позитивните неща в Бюджет 2020, отколкото са негативните.

КРИБ подкрепя финансовата стабилност и балансирането на бюджетното салдо. Подкрепят и основните приоритети в макрорамката за следващата година. Индустриалците обаче не подкрепят административното повишаване на минималната работна заплата.

КТ "Подкрепа" пък иска отмяна на данъка върху минималната работна заплата. Според КНСБ недостатък е плоското облагане. Те настояват за подоходното облагане. /news.bg

Main Menu