КНСБ: Управляващи създават недоверие между българи в осигурителната система

19 Ное 2019 10:27

Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ, в своя официална позиция, изразява несъгласие с направеното предложение на Коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. - първият ден от обезщетението за временната нетрудоспособност (болничните) да не се плаща от работодателите, а да остава за сметка на работещите, считано от 1 януари 2020 г.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи.

Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението, пишат те.

В своята позиция относно решението на коалиционния съвет на управляващите КНСБ обяснява:

КНСБ е против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

С едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Необходима е комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

Мярката ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи.

Създава се несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.

Твърдението на някои работодателски организации, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни.

Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - приблизително 58,5 % от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни - 19,7%.

Взетото по този начин решение на коалиционния съвет на управляващите заобикаля по груб начин законово регламентирания тристранен диалог, чрез който трябва да се решават всички социално-икономически въпроси.

КНСБ отново настоява за незабавна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество с негово участие. Ако през следващите дни не бъде оттеглено заявеното намерение, заедно с КТ "Подкрепа" инициират серия от национални протестни действия.

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични при трудови злополуки. Малко по-късно в парламента тя коментира идеята за неплащане на първия ден от болничните с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

От КТ "Подкрепа" изразиха готовност да напуснат НСТС и да организират масов национален работнически протест. Учителите също заплашиха с национален протест и затваряне на училища, ако дебатът не бъде спрян.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов. Той също отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От БСК не харесаха идеята първият ден от болничните да не се изплаща./news.bg

Main Menu