ДПС заедно с БСП ще събаря кабинета

16 Ян 2020 14:37

ДПС ще подкрепи готвения от БСП вот на недоверие срещу правителството, обяви зам.-председателят на парламентарната група на партията Йордан Цонев. Представители на двете политически сили вече обсъдиха проекта на мотивите, изготвени от левицата, с които те искат събаряне на правителството заради провала му в политиката по опазване на околната среда и управлението на водите.

 

„Ще подкрепим този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и други региони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която е много важна за нашата партия е, че нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е „Чист въздух, чиста вода, чиста храна и чиста енергия“. Нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но и ние смятаме да използваме „зелената икономика“ като основен инструмент за икономическия растеж в страната“, коментира Цонев.

 

Според него правителството води „хаотична“ политика в сферата на екологията, която води до „перманентни кризи“.

 

От ДПС смятат, че вотът на недоверие ще доведе до няколко резултата. Първо – чрез дебата в пленарна зала да се стигне до същността на всички проблеми. Второ – имат ли управляващите мнозинство в този парламент, защото след излизането на „Атака“ балансът е променен.

 

„Ако няма мнозинство и всички, които се заявяват за опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“, категоричен е Цонев. Ако не падне кабинетът обаче, според него ще стане ясно, че има преформулирана коалиция, която ще стане видна.

 

„Тези 40 страници мотиви са недостатъчни за това, което се случва в момента и което са принудени да изтърпяват българските граждани. Това правителство, откровено можем да кажем, е заплаха за българските граждани“, смята Драгомир Стойнев от левицата.

Всеки вот обаче е и математика, припомни Стойнев и подчерта, че разговорите на БСП ще продължат с представители на „Воля“, а след това и с независими депутати.

Main Menu