България продължава да е най-корумпирана в ЕС

23 Ян 2020 11:35

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави.

За България особено движение в класацията няма – запазваме последното място в Европейския съюз с ниво на индекса, което може да се определи като тревожно и на което има системни проблеми с корупцията. Това сподели пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“. Той припомни, че индексът представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

"Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10 и са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката. Тенденцията е от 2012 г. да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място", заяви Славов.

 

В световен мащаб страната ни се е изкачила от 77-о до 74-о място в класацията на „Трансперънси интернешънъл“. Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Main Menu