Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

02 Апр 2020 16:40

Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката "60/40". Това показват резултатите от експресно анкетно проучване на Българската стопанска камара относно мерките, които работодателите планират да предприемат по отношение на персонала в условията на кризата с коронавируса.

В проучването, проведено между 31 март и 1 април, са се включили 759 работодатели.

44% от работодателите, които възнамеряват да се възползват от мярката 60/40, са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия.

 

Общо 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на здравния министър, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.


Работодателите, които няма да се възползват от мярката, планират други мерки по отношение на персонала. Мнозинството от тях (42%) планират частични съкращения.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения.

До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните пък още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат.

 

От обобщените данни може да се заключи, че:

33% ще съкратят част от персонала
21% ще пуснат целия персонал в отпуск
17% ще пуснат част от персонала в отпуск
10% ще намалят временно трудовите възнаграждения
8% още не са решили за конкретните мерки
6% ще забавят изплащането на възнаграждения
5% ще съкратят целия персонал

 

Източник:  news.bg 

Main Menu