Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни

02 Апр 2020 16:40

Ще бъде предложено на социалните партньори държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците - на 13 и 15 юни.

Новината съобщи образователният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение. С оглед на това очакванията са учебните занятия ще се възстановяват на 14 май.

Разменени са съобщения с висшите училища и те няма да имат проблем да си изтеглят кандидат-студентските кампаниите със седмица. Разменят се съобщения и със страните-членки на Европейския съюз. Пикът на коронавируса не сме го достигнали, макар че всички трябва да сме предпазливи, ще има отместване на приема на кандидат-студентските кампании. Готови сме, че ако не се отместят кампаниите в други държави, да издадем по-рано дипломите на дванадесетокласниците.

Няма да има проблем за приключване на учебната година, увери Вълчев, въпреки че призна за проблеми.

 

Материалът за държавните изпити малко ще се редуцира и ще се направи контролно замерване за това, докъде са стигнали училищата. Вероятно част от материала от втория срок няма да бъде включен.

Последните теми и раздели могат да отпаднат от учебните години, каза образователният министър.

На въпрос какво се случва с учебната година с ВУЗ-овете, Вълчев отбеляза, че висшите учебни заведения били подготвени за дистанционно обучение. Те стартирали ефективно, но при тях както и при професионалните гимназии обучението е свързано с практичното обучение. Част от него ще остане след карантината.

 

Няма пречка да не се проведат националните външни оценявания засега, изтъкна Вълчев, защото те ще дадат обратна връзка, която е изключително важна. Никой няма да има слаба оценка, външното оценяване е само за обратна връзка и мониторинг за училищата.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени на 29 и 30 май. Окончателните предложения ще бъдат уточнени следващата седмица.

Това, което ще отпадне, са олимпиадите, които няма да могат да бъдат проведени. Това обаче не е фатално, според Вълчев.

 

Децата ще могат да вземат сертификати безплатно за владеене на ниво на език по европейската езикова рамка.

Ако едно дете е чело системно, то е натрупало знания и ще може да покаже добри резултати на Националното външно оценяване, убеден е образователният министър.

Той коментира и варианта с удължаване на извънредното положение с още веднъж, когато ще е невъзможно да се проведат изпитите НВО. Тогава външното оценяване ще отпадне.

Системата на образованието положи много усилия, справи се с дистанционното и електронното обучение. По думите на Вълчев средно дори учениците учат повече и се получават сигнали претоварване на учителите и учениците. По отношение на методите и ресурсите, които се ползват от учениците, е за удовлетвореност.

 

По въпроса дали се обмисля удължаване на учебната година, Вълчев посочи уклончиво, че по-добрият вариант засега е няколко съботи да се отучва. Обсъжда се и вариант да има по-дълги летни занимални, а детските градини да бъдат с повече групи през лятото.

В обучението на електронна среда няма единна организация, защото не може да бъде създадена в дистанционно обучение. Между 30-60 000 деца са включени за преодоляване на трудностите по време на учебната година. Те ще отучват през юни и юли месец, но бройката им е нормална и това се случва всяка година.

Децата, които нямат възможност да се обучават онлайн са около 11%. Дори в останалите 89% не винаги има възможност за обучение в синхронна форма, защото семействата могат да имат повече от едно дете, а и да не разполагат с устройство за всеки човек от семейството. Затова МОН препоръчва съчетание между синхронна и асинхронна форма на обучение.

Не можем да купим електронни устройства на тези близо 40 000 деца, които нямат възможност. По-голяма част от тези деца са от семейства обаче, които нямат отношение към образованието. Препоръчано е на учителите да използват включително и социалните мрежи, защото почти всички деца имат модерни телефони.

На въпрос предвид социалноикономическата ситуация предвижда ли се осигуряване на безплатни учебници от МОН, Красимир Вълчев заяви, че учебниците от 1 до 7 клас и сега се осигуряват безплатно, а много издателства сега са отворили електронните си ресурси. Към днешна дата има 2-3 хиляди ресурса, които са споделени в дигиталната електронна библиотека. Това, което МОН ще стартира е по-мащабна дейност е за създаването на спомагателни ресурси, допълни Красимир Вълчев./news.bg