Шефът на Спецпрокуратурата подаде оставка

13 Май 2020 16:39

Председателят на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров подаде оставка. Прокурорската колегия на ВСС я гласува с 9 гласа "за" и нито един против, пише "24 часа".

Главният прокурор Иван Гешев благодари на Димитър Петров за работата му като шеф на Спецпрокуратурата.

Припомняме, Димитър Петров бе наследник на този пост след Иван Гешев.

"Резултатите на Специализираната прокуратура са видими за цялото общество", обяви Гешев.

По думите му под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е постигнала значителни успехи и е укрепнала кадрово. Възникнал проблем, който пречел на прокурор Петров да се концентрира върху дейността си като административен ръководител, каза Гешев без уточнения.

Работата в тази институция била много и напрегната и това водело и до известна амортизация. Според Гешев административният ръководител в специализираната прокуратура можел да бъде полезен 5-6 години. "Обемът от работа няма как да не влияе на качеството", посочи Гешев.

 

Нямало мнозина желаещи прокурори да работят там. Причината била не само в големия обем работа, но и в това, че са подложени на атаки.

Рискът бил по-голям заради "атаките от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение", каза Гешев.

Членовете на ВСС избраха с 9 гласа "за" за временен шеф на спецпрокуратурата Ангел Илиев, който в момента работи като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Припомняме, Димитър Петров бе избран на поста от ВСС на 29 юли 2019 г. Преди това той бе изпълняващ длъжността след като Иван Гешев стана зам.-главен прокурор на Сотир Цацаров. Петров изтъкна, че още като изпълняващ длъжността променил модела на спецпрокуратурата, като слял данъчния и икономическия отдел в един, тъй като първият не е бил достатъчно натоварен, а вторият изнемогвал.

Main Menu