Теменужка Петкова: 56-те млн. евро са за вече спрените блокове на АЕЦ-а

25 Юли 2020 13:18

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга на брифинг тезата, че се готви спиране на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е лъжа, манипулация и сериозна фалшива новина, свързана със стратегически обект на енергийната ни инфраструктура, заяви Петкова, затова и правителството се чувства длъжно да я опровергая.

Предвидените 56 млн. евро са по целева програма на ЕС за компенсация за вече спрени работещи блокове. В програмата за периода 2021 - 2027 г. България е заедно с Литва и Словакия. Става въпрос за блоковете от 1 до 4.

 

Теменужка Петкова специално подчерта, че именно в рамките на мандата на правителството на Бойко Борисов е получено удължаване с 30 години на работата на 5 и 6 блок на АЕЦ "Кодлодуй", което представлява гарантиране на енергийната сигурност на страната за години и поколения напред.

 

Припомняме, през 2003 г. по настояване на Европейския съюз (ЕС) е започната процедура за спиране на четирите реактора с мощност 440 MW, тъй като не отговарят на европейските стандарти за сигурност. През 2004 г. бяха са затворени 1-ви и 2-ри блок, а в началото на 2007 г. бяха затворени и 3-ти и 4-ти блок.

Main Menu