Експерт: Няма връзка между земетресенията в Румъния и тези в Турция и Сирия

14 Фев 2023 18:23

Земният трус с магнитуд 5,8 в района на румънския град Търгу Жиу, който е усетен и в България в 15:16 ч., е същинското земетресение. Това разказа пред БТА директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН) проф. дн Николай Милошев.

Ученият отбеляза, че след това земетресение са регистрирани още четири с намаляващ магнитуд - 4,3; 3,9; 3,4; 1,9. Той посочи, че последното е извън прага на усещанията, освен в епицентъра на труса.

По думите на Милошев, вчерашното земетресение с 5,3 магнитуд е било т.нар. форшок (преди основното земетресение). Обикновено най-силното земетресение е това, което е реално реализирано на място, а останалите трусове са или предвестници предземетресения (форшоковете) или афтършоковете - следтрусовете, поясни ученият.

По информация в НИГГГ-БАН е трусът усетен Северозападна и Централна България и на места и в южната част на страната. В института са получили информация от София, Пловдив, Перник, Кула, Велинград, Горна Оряховица, Ябланица, Стара Загора. В Хасково е имало съвсем леко усещане. Доста осезателно е усетено в Северозападна и Северна централна България - Видин, Враца, Монтана, Козлодуй, Русе. Според учения по на изток от Русе надали е усетено.

Според проф. Милошев няма връзка между зачестилите земетресения в Румъния и станалите по-рано силни трусове в Южна Турция и в Сирия.

Main Menu