Иван Гешев напусна посърнал Европарламента, където изслушването му трая едва 20 минути

13 Юни 2023 13:04

Изненадващо кратко бе изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Мониторинговата група за върховенството на закона към Европейския парламент. Срещата на Гешев с евродепутатите продължи едва 20 минути, съобщи euronewsbulgaria.com. Според "Сега" уволненият вчера от Висшия съдебен съвет главен прокурор е излязъл посърнал от Европарламента, където отиде с намерението да прави важни разкрития за корупцията в България по високите етажи на властта.

Експресният финал на срещата бе неочакван, тъй като още вчера от прокуратурата обявиха, че по искане на европейските депутати Гешев ще представя постигнатия напредък в разследването на корупцията в България като цяло, както и по емблематичните дела, известни с прозвищата „Барселонагейт“ и „Чекмеджетата на Борисов“.

По-рано днес евродепутатът Елена Йончева, която е и една от първопричините за развитието на „Барселонагейт“ у нас, алармира, че от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитват да осуетят изслушването на Гешев. Формалният аргумент за това – взетото снощи решение на ВСС за отстраняване с формален аргумент, че от снощи той е отстранен.

Йончева припомни, че до издаването на президентски указ Гешев все пак още е главен прокурор и няма пречка да бъде изслушан. Впоследствие и от ГЕРБ в лицето на евродепутата Емил Радев признаха, че нямат очаквания да чуят „нещо различно“ от подобно изслушване. Все пак ЕНП го допусна.

Още снощи пък Радан Кънев, който също е от ЕНП, изпрати до колегите си в Комисията за мониторинг на демокрацията и върховенството на закона отворено писмо, в което припомня, че е предупреждавал последователно за системна злоупотреба с право и принципите на правовата държава още от 2019 г.

„Политиците, които защитаваха Гешев тогава, днес стават жертва на същия недопустим политизиран подход“, казва Кънев. И отбелязва, че отстраняването на Иван Гешев не е съдебна система и че съществува реална опасност „евентуални промени в конституцията да бъдат повлияни от корумпирани политици, в това число санкционирани по закона „Магнитски“.

Main Menu