Михаил Екимджиев: Трябва веднъж завинаги да се отърсим от тази миризлива корупционна пяна от подземието

13 Юни 2023 15:20

Само хипотетично може да се стигне до някакво произнасяне на Конституционния съд (КС), след като президентът издаде указ, с който да потвърди решението за освобождаването на Гешев. Има мнение в юридическата доктрина, че казусът може да бъде отнесен до КС.

Това каза пред Euronews Bulgaria адв. Михаил Екимджиев.

Там, отново хипотетично, би могъл да бъде поставен въпросът дали Гешев би могъл да бъде освободен по силата на новите процедурни правила, които бяха приети докато течеше процедурата по освобождаването му, по които са изискуеми 13 гласа от ВСС, или по старата процедура, по която са изискуеми 17 гласа. Хипотетична опасност съществува, но според декларираната политическа воля, с която за добро или за лошо, се съобразява и КС, смятам, че това е само теоретична опасност.

Колкото по-скоро Гешев бъде отстранен, толкова по-добре за имиджа на държавата ни.

Притеснителен е поводът, по който започва всичко. Видяхме как едно монолитно бетонно лоби във ВСС, което отблъскваше като желязна гвардия всички опити и на Янаки Стоилов, и на Надежда Йорданова, и на Крум Зарков да се потърси някаква отговорност на Гешев и да бъде освободен от длъжност, сега буквално за часове с натискането на едно копче, същите тези във ВСС изведнъж се обърнаха срещу Гешев. Това поражда съвсем основателни съмнения какви са истинските задкулисни механизми на това аматьорско управление, които задвижиха тази процедура.

Резултатът е добър, но той ще бъде институционализиран и устойчив, само когато бъдат елиминирани тези правила, които сега за добро задвижиха процедурата. Няма гаранция, че ако те не бъдат отстранени, следващия път няма да я задвижат за лошо. Всичко, което сега е тръгнало да излиза, тази миризлива корупционна пяна от подземието, трябва да излезе веднъж завинаги и да се отърсим от нея. Тръгне ли съдебната система, ще тръгне цялата държава, тъй като корупционният данък е огромен. Корупцията гони инвеститорите, прави ни по-бедни, по-болни, по-необразовани, по-нещастни.

Main Menu