Groove - От артисти за артисти

29 Дек 2018 19:59

Музиката е неизменна част от ежедневието на Васил Михов, известен повече в артистичните среди като Toppy. През годините той има резиденции в различни пловдивски клубове, собствено радио предаване, организира партита на различни и нестандартни локации, с гости от България и чужбина. Освен като DJ, той намира и своето призвание като продуцент на електронна музика, която бива издавана и оценена от водещи звукозаписни компании като Bedrock, BC2, Frisky, Mistique. През 2017 г. Васил осъществява и друг негов проект, а именно - Groove Music&Art, малък клуб, разположен в сърцето на Пловдив - Капана, който има за цел да върне обратно местната клубна култура. Пространството, което дава възможност на нови артисти да представят творчеството си без стилови и концептуални ограничения. Към момента там се организират изложби, уъркшопи, тематични вечери, както и редица събития, които акцентират върху електронната музика. В някои от петъчните вечери в Groove Music&Art може да видите и чуете дори самият Toppy зад пулта.

Интервю с Васил Михов, създателят на проекта - Groove Music&Art

 

 

1. Представи се.

Васил Михов, по-известен в музикалните среди като Toppy.

 

2. Как започна музикалното ти приключение?

Интересът към “нещата от кухнята” в електронната музика или това как се създава и менажира един музикален проект, как се продуцира музиката въобще, техническата част на нещата и т.н.

 

3. Музикални предпочитания на сцена?

Нямам конкретни, слушам всякаква музика и се интересувам от всякакви интересни имена, както всеки истински меломан. Естествено наблягам на електронната музика в различните и разновидности - chill , drum&bass, house,
techno..

 

4. Как създаваш музика? Разкажи ни с какво експериментираш докато продуцираш.

Създавам своята музика главно в домашното ми студио, в което имам един опростен, но ефективен сетъп от хардуер и софтуер, на който мога да разчитам за бърза и безпроблемна работа. Както повечето продуценти използвам DAW (в случая Ableton Live) различни MIDI контролери и аудио интерфейси, мониторни колони и т.н.
Експериментирам главно с комбинирането на различни
техники при използването на виртуални синтезатори, аудио ефекти, програминг и т.н.

 

5. Последният проект върху който работи?

Ремикс на едно парче, който се оказа достатъчно добър, за да бъде лицензиран от Bedrock Music за последната компилация на John Digweed - Live In Tokyo и което може да се определи като световен успех.

 

6. Любима парти дестинация?

В България популярните дестинации се поизчерпаха, затова съм ги заменил с по-редки, но по-качествени събития като ADE в Холандия, няколко фестивала в Гърция, донякъде Ibiza…

 

7. Разкажи ни за някое издадено, твое парче. Каква е историята покрай него и къде го представи?

Имам много издадени парчета за световни лейбъли, като там процеса е стандартен. Изпращаш демо, или пък те сами те канят за участие в техен релийз. Нещо интересно, свързано с българската сцена, беше номинацията на един мой оригинален трак - Drowning On Jupiter за финалист в раздела “Компютри и електронна музика” на ежегодната конференция Computer Space през 2017 г. Представянето беше във Военен Клуб - София и беше леко нетипично за денс музика, но пък е вид признание за работата ми.

 

8. Как намираш нова музика и артисти?

Обикновено получавам стотици промота от различни лейбъли, като естествено има няколко, които отблизо следя и които ми допадат като стил. Музиката, която пускам на парти, се състои както от нови неиздадени неща, така и от много класически парчета, и естествено авторски продукции.

 

9. Как може да се постигне успешна кариера, без да се разчита на скандална визия, комерсиална музика или прекомерна реклама?

Тъй като съм имал контакт с доста хора от музикалната индустрия, ще си позволя да цитирам едно всеобщо мнение, а именно че отнема около 10 години непрекъснат труд, продуциране и издаване на музика, радиопредавания и т.н. за да станеш едно от разпознаваемите имена в съответния музикален жанр. На този етап разпознаваем не е равнозначно на световноизвестен, богат или каквото там си представят повечето хора, но е около или над средното ниво, което е най-трудната стъпка. Оттам до върховете в класациите те делят само още малко средства плюс някой добър промоутър, който да те “продаде” успешно.

 

10. Топ 3 на любимите ти парчета.

Cass & Slide - Perception (trance)
The Prodigy - Your Love (electronic /rave)
Alan Fitzpatrick - We Do What We Want (techno)
и още десетки, стотици рок, рап, ретро албуми …

 

11. Кой те вдъхновява?

Paul Van Dyk
Above and Beyond
Way Out West

12. Как прекарваш свободното си време, и с каква друга музика разнообразяваш?

Свободно време е доста имагинерно понятие за музикален продуцент, глава на семейство, собственик на клуб и т.н. но в редките случаи или се събираме с приятели в някоя долнопробна кръчма, или разходки плюс слушане на транс
всеки път, когато ми е тегаво без особена причина. Под друга музика разбирам всичко друго без pop-folk.

 

13. Разкажи ни някоя цветна история от детството ти.
Артистичният ми псевдоним Toppy произтича от Топи или Топчо, понеже бях постоянно с баскетболната топка на игрището. Нямаше ни GSM, ни Интернет...

14. Топ 3 на любимите ти филми?

Рядко гледам филми, предпочитам научно-популярните, но все пак: The Matrix, Replacement Killers, Interstellar ...

15. Пловдив 2019 през твоите очи?

Провал, представен като успех от шепа хора, свикнали да се ласкаят от дивидентите, които си приписват сами. Хубавото е, че Пловдив съществува от много дълго време и ще продължи да съществува и след 2019 година.

Groove Music&Art е разположен в сърцето на Пловдив - квартал Капана. Може да откриете повече информация в социалните мрежи и интернет.

Main Menu