Оперната прима Соня Йончева със специална програма на Античния театър, ще реализира видео клип /снимки + видео/

24 Авг 2020 17:03

 

 

Оперната прима Соня Йончева е подготвила специална програма за гала-концерта си „Завръщане”, който ще изнесе на Античния театър на 25 август. „Букет от класическа музика и български песни ще изпълня в моя роден град и съм изключително щастлива да пея на сцената на Античния театър”, каза звездното сопрано. Сред песните, включени в програмата ще е „Замълчи, замълчи...” на известния български композитор Петър Ступел от забележителния филм „Любимец 13” (1958 г.) с участието на незабравимите легенди на родното кино Апостол Карамитев и Гинка Станчева. „Благодарна съм, че синът на Петър Ступел с радост прие идеята музиката на баща му отново да оживее”, сподели Соня Йончева. Тя уточни, че аранжиментът на песента „Замълчи, замълчи”, която ще изпълни за първи път пред пловдивската публика, е дело на известния музикант и съосновател на ФСБ Румен Бояджиев.

“Избрах „Замълчи, замълчи...”, защото е любима на майка ми, на която дължа толкова много. Израснах в семейство, в което музиката се цени и съм изключително благодарна, защото тя повлия върху целия ми житейски и творчески път”, каза оперната прима.

„Голям експеримент бе, че изпълних „Заблеяло ми агънце” пред австрийска публика на фестивала в Залцбург. Оперна певица да пее фолклор е нетипично”, коментира Соня Йончева и допълни: „Обичам българския фолклор, а тази песен бе и любима на баща ми. Българският фолклор е част от историята ни. Той е начин ние - българите да се изразим”. Според нея тестът на народната песен е метафоричен, създаден преди повече от 500 години, когато предците ни са под турско робство, а в Европа се е зараждал Ренесансът.

В концерта „Завръщане” на Античния театър са включени арии от оперите на Верди „Аида” и „Трубадур”, на Пучини „Мадам Бътерфлай”, на Бизе „Кармен” и други.

На сцената в Пловдив Соня Йончева ще представи и българския бас Божидар Божкилов, който бе избран межди 50 оперни певци и в момента е специализант в „Ла Скала”. Той ще изпълни арията на крал Филип II „Ella giammai m’amo” от операта „Дон Карлос“ на Верди. Заедно с нея на сцената ще излезе и брат й Марин Йончев, който се завръща от Швейцария. “Много се радвам, че съм отново в Пловдив. Много се вълнувам, защото очаквах от дълго време да се прибера. За публиката в Пловдив ще изпълня ария от мюзикъла „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн”, каза Марин Йончев.

„Концертът ще е шампанско. Комбинацията Соня Йончева и Античният театър, както и в съчетание с фантастичния оркестър на Пловдивската опера, който е един от най-добрите не само в България, но и по света, е невероятно”, заяви диригентът на Софийската опера Найден Тодоров, под чиято палка ще се реализира гала-концертът. На маестро Тодоров, който също е пловдивчанин, се дължи завръщането на Соня Йончева в България. Блестящата оперна прима се доверява изцяло на неговия професионализъм при подготовката за концертите й в родината.

На концерта ще присъства и известния певец и музикант Кирил Ампов, който преди повече от 20 години е подал ръка на Соня и нейния брат Марин в предаването „Хит минус едно” и им е предвещал бляскава кариера.

Гастролът на Соня Йончева се осъществява със съдействието на министерствата на външните работи на България и Италия, както и на министъра на културата Боил Банов. Концертът е част от програмата на фестивала Opera Open 2020, който въпреки кризисната обстановка бе подготвен в кратки срокове и осъществен фантастично от директора на Пловдивската опера доц. Нина Найденова и нейния екип.

Гала-концертът „Завръщане” е продуциран изцяло от световноизвестната оперна прима. За него допълнително ще бъдат пуснати още 200 билета, тъй като обявените за продажба вече са изчерпани. Според Соня Йончева спектакълът има „характер на много личен подарък за пловдивчани“. „Пловдив е моят дом. Тук съм си вкъщи”, каза звездното сопрано. Тя ще реализира и видео клип в България, който ще излезе през есента на тази година.

 

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu