СБЖ започна честванията в памет на Найден Геров от Пловдив

03 Окт 2020 17:20

 

Съюзът на българските журналисти започна честванията в памет на известния просветен деец и писател Найден Геров от Пловдив. Председателят Снежана Тодорова пристигна в града на тепетата и се срещна с част от членовете на организацията, за да се отбележи 120-та годишнина от смъртта на създателя на първия речник на български език.

Просветителската дейност на Найден Геров в България започва от Пловдив, посочи Снежана Тодорова при срещата с пловдивските журналисти. „Найден Геров е един достоен българин, който е направил много за отстояване на българския дух по време на турското владичество. Негова е заслугата за първи път да се отбележи Празникът на Светите братя Кирил и Методий на 11 май 1851 година в Пловдив, а 6 години по-късно да започнат да се провеждат редовно тържества по повод българската просвета и култура и славянската писменост в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом“, подчерта Снежана Тодорова. Тя каза, че Пловдив е градът, свързан с делото на Найден Геров – радетел за българщината, който въпреки трудностите е отстоявал родните ценности. Той остава в историята като създател на Първия български тълковен речник, който съдържа 80 000 български думи, като за илюстрирането им са използвани 26 400 изречения, 5 000 откъси от народни песни, 15 500 пословици, поговорки, гатанки, съхранили бита и психологията на българите през вековете.

Найден Геров е назначен за вицеконсул на Русия в Пловдив през 1857 г. „Къщата, в която е живял в нашия град на ул. „Ген. Заимов“ е давала подслон по-късно през годините и за сираци. Тъжно е, че са премахнати паметните плочи на великия български възрожденец от сградите, с които се свързва неговия живот и дело в Пловдив“, коментира от своя страна председателят на ПЖД „Европрес“ Георги Найденов. Той посочи, че паметта трябва да се пази за поколенията.

Снежана Тодорова и Георги Найденов положиха цветя пред паметника на известния просветен деец в Цар-Симеоновата градина в навечерието на годишнината от смъртта му. На 9 октомври 1900 г. камбаните в града са били тъжно в памет на великия български будител. Всички наши съграждани са отдали почит на Найден Геров, който остава в съзнанието ни с отдадеността си в отстояване на българската кауза и просвещението на поколенията.

 

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu