Представителни състави от АМТИИ разтърсиха сцената пред общината в празничния 24-ти май

25 Май 2022 12:48

 

 

В празничния 24 май на сцената на пл. „Стефан Стамболов“ се състоя концерт на представителни състави от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" , факултет „Музикален фолклор и хореография“ с декан проф. Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, посветени на най-българския празник.

В следобедните часове за радост на пловдивчани и многобройните гости на сцената се изявиха Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра „Хореография“ с ръководител проф. Антон Андонов. На финала, танцьорите поведоха хоро около фонтана с пеликаните, в което се включиха с много настроение десетки хора от публиката.

Академичният народен хор при АМТИИ е създаден през 1980 г. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. Хорът притежава широк диапазон на своя репертоар - от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др. За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. От есента на 2004 г. главен диригент на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ. За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира”.

Main Menu