Защо е важно да имате хоби?

01 Ян 2020 19:23

 

Нашите увлечения са източник на енергия и позитивна настройка. В зрелия живот често забравяме личните си радости, за да отдадем предпочитание на битовите дела.

А не бива! Всеки трябва да отделя време за хобитата си. Те са способни да се променят и да влияят на живота ни, разказва Лавиния Басо от Миланската академия за щастие.

Работата не е смисълът на живота ни
Ако живеете заради работата си, то трябва сериозно да се замислите. Когато мозъкът е съсредоточен само върху работните дела, мисленето се притъпява, идеите се изчерпват, трудът спира да носи желаните резултати.

За да откривате нови решения, трябва да заделите място и за още нещо – такова, което ви развлича, зарежда, радва и отпуска. Вдъхновението и новите идеи идват, когато сме свободни. Нашата психика има нужда от почивка.

Търсенето на хоби ни кара да се вслушаме в себе си
Хобито е и „план Б“ в крайни случаи. Може лениво да сте практикували нещо, но хобито представлява вашата истинска страст. То е това, което ви носи удовлетворение. Кара кръвта в жилите ви да кипи, добавя блясък в очите ви.

Намирането на истинската страст стимулира мозъка да открива нови решения.

 

Всяко хоби открива нови възможности
Мозъкът обича изпитанията. Поради това любопитството, с което изучавате нещо ново, се отплаща стократно.

Хобито създава нови контакти
Преследвайки своето хоби и увлечение, вие се срещате с нови интересни и увлекателни хора. Тези връзки често се оказват полезни за бъдеще.

Учите се да творите
Хобитата винаги са чиста радост от творчеството. Те обучават мозъка да мисли по друг начин.

Прави ни последователни и позитивно мислещи
Позитивното мислене не представлява нещо по подразбиране. То трябва да се изгради. Например, напомняйки си, че вече имате всичко, за да може да започнете от утре това, което сте си наумили.

Когато видите, че ви се получават нещата, това ви носи удовлетворение. Ставате по-последователни и възприемате по-позитивно реалността.

Main Menu