8,6 г. затвор за Ахмед Муса

10 Дек 2019 17:39

Осем години и половина затвор получи ромският религиозен лидер Ахмед Муса. Присъдата му бе постановена от Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. Ефективната присъда е за разпространяване идеите на радикалната организация "Ислямска държава" и проповядване на религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война.

Освен присъда от 7,5 години съдът даде допълнително още една година затвор за Ахмед Муса, тъй като го смята за обществено опасен. Останалите 13 негови поддръжници (част, от които са имами - б.р.) също бяха осъдени. Те получават между една година и 3 години и 6 месеца. Присъдите подлежат на обжалване.

 

Ахмед Муса Ахмед бе признат за виновен в това, че разпространявал идеите на "Ислямска държава", подпомагал е бойци на терористичната групировка, а в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик е призовавал към война.

Ахмед е признат за виновен и за проповядване на религиозна омраза, на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони. Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година.

 

Условна присъда от 2 години и 6 месеца получава само Александрина Ангелова, която е и единствената жена сред осъдените.

Main Menu