Междублоковото пространство на ул. Родопи 28 няма да се купува от Общината за 4,6 млн лева

11 Апр 2019 14:59

 

Общински съвет Пловдив отхвърли предложението на община Пловдив да купи терен от 767 кв. м. на ул. Родопи 28 за 4,6 млн. лв. Това стана с 0 за, 24 против и 20 въздържали се

Кметът Иван Тотев каза, че това не означава, че ще спрат преговорите с частника за терена и покани в тях да се включат представители от всички политически групи в ОбС.

Преди това от Съюз за Пловдив и НФСБ поискаха да се водят преговори за сумата от 1 004 000 лв, но и това предложението не бе прието от ОбС.

Имотът не може да бъде отчужден – той може да бъде само купен, заяви кметът Иван Тотев. Той допълни, че вече е приключил с преговорите и предложи да се гласува предложението за купуване на терена на цената искана от частния собственик – 4,6 млн. лв., като изложи подробно мотивите си затова. Относно исканията на протестиращите Тотев каза, че всеки тълкува общия устройствен план както на него му харесва.

От 2 седмици сме влезли в разговори със собственика, помолили сме строежът да се замрази, но в продължение на бъдещите преговори нямам инструментариум да го спра, каза кметът на Пловдив.

Ако желаете излъчете преговарящи, които да договорят друга цена. Въпросът е откъде община Пловдив ще вземе тези пари – от всички пловдивчани. Има вариант да се вземат от ремонта на Кукленско шосе и други капиталови разходи. Какво правим, ако трябва да купим и градинката в Северен. Да вдигаме данъците ли?, допълни градоначалникът.

Той поиска предложението да бъде преформулирано и вместо „вземане на решение за започване на преговори“ да се гласува направо предложение за купуване на терена на цена от 4,6 млн. лв с ДДС.

Всеки може да организира един протест от 20 човека някъде и да вкара оферта за 5 млн. – аз няма да играя този филм, отсече кметът Иван Тотев.

Ако обаче трябва да се купуват и имотите в Централен, и в Северен-положението става тежко. Трябва много разумно да го помислим, защото това са парите на пловдивчани. Ще съдерем бюджета!, коментира Тотев.

След август, когато ще излезе подробния устройствен план, община Пловдив ще може да коментира в детайли какво се случва във всеки имот, във всеки квартал. В момента сме подложени на огромно напрежение и може само частично да обясним конкретиката за всеки казус, поясни градоначалникът.

Д-р Лилия Учкунова категорично заяви, че е против купуването на тези имоти.ѝ

Това е една схема, наложена от управлението на Иван Чомаков през 2007 г..Това заяви зам.-председателят на ОбС и общински съветник Камен Шишманов.

Този човек трябва да бъде анатемосан в нашия град, защото седмица преди края на управлението му се направиха заменки. Една от тях е на ЕТ Виел, която придоби 7 имота в Центъра. Сега ние трябва да решаваме казуса на д-р Иван Чомаков. Сега какво става - ако не одобрим цената от 4,6 млн. лв - сме лоши, ако не я одобрим - пак сме лоши, коментира Шишманов.

Той разкри, че има и друг казус с парк до Гранд хотел Пловдив на ул. Неофит Рилски. Ще пробием бюджета, категоричен беше Шишманов.

Граждани от ул. Родопи заявиха, че Общината е направила грешка, когато е продала къщата в съседство с имота на строителя. "Цената се вдигна заради този имот. Може да се преговаря за по-малка цена. Всичко там е археология. ", каза пловдивчани.

Main Menu