Кметът Иван Тотев положи капсула на времето за бъдещите поколения в Римски форум /снимки + видео/

29 Юли 2019 12:33

Днес кметът на Пловдив Иван Тотев положи капсула на времето на Римския форум на пл. „Централен“. В нея освен информация за живота в град Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие поставихме още почетен плакет, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

Ето и какво написа в официалната страница на кмета Иван Тотев:

„Завещавам Ви да пазите и обичате града ни, както ние го правим“. Това е личното ми послание към бъдещите поколения, което поставихме в специална капсула на времето.

Днес я положихме на Римския форум на пл. „Централен“. В нея освен информация за живота в град Пловдив, кратка история, административно устройство, икономическо развитие поставихме още почетен плакет, сребърна монета от специалната емисия на БНБ по повод Европейска столица на културата, изображение на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница, снимки.

Вече сме на финала на реконструкцията на пл. „Централен“, втората за последните 60 и 5-та, която ни е известна за Римския форум.

Капсулата е на най-ниската точка, изработена е от специална сплав, от която се правят снарядите 155.
Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло.

В информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, обясняваме и за реконструкцията на площада и хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите.

Капакът на капсулата се затваря херметически, така че да предпази предметите вътре в нея.

Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян.

За да обозначим мястото, отгоре ще поставим плоча с надпис

Main Menu