Бюджет 2020 мина след над 4 часа дебати. Съветниците от ГЕРБ се разбунтуваха заради парите на райкметовете

11 Фев 2020 16:46

След повече от 4 часа дебати и над 30 минути почивка Бюджет 2020 беше приет с 32 гласа „за“, 12 „против“ и 1 „въздържал се“. В края на дебатирането на план сметката на Община Пловдив стана разрив между съветниците от групата на ГЕРБ и зам. - кметът по финанси Илия Кирчев за парите на райкметовете. Шефът на гербаджиите Йордан Илиев директно заплаши с бламиране: Кажете дали приемате исканите 3.5 млн лева за шестте кметства или ние искам почивка и ще решим как да гласуваме за бюджета. След близо 30 минути разговори на кметския екип и съветниците на ГЕРБ спорните близо 3 500 000 лева бяха приети от вносителя при второто им представяне.

Бяха приети и отказаните по-ранно предложения на партньора в управлението Кауза Пловдив.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че обещаните реформи и проекти ще бъдат реализирани, но в рамките на мандата. По време на дебатите в Общинския съвет за бюджет 2020 той призова съветници от различните групи да спрат с прекомерните си искания за отпусане на средства.

"Преди 12 години един кмет завари над 40 милиона лева в общината. Какво се случи с тези 40 милиона лева", попита Димитров и коментира, че и Дейвид Копърфийлд не може да ги скрие по-добре.
По думите му съветниците искат за три месеца чудеса да станат и призова групите да спрат с претенциите си към бюджета. На исканията на ГЕРБ на районните администрации да бъдат отпуснати общо 3,3 милиона лева, той заяви, че когато се реализират проекти те са, както за отделния район, така и за града.

Кметът защити и намерението на администрацията да изтегли кредит от ЕИБ. Според кмета Европа дава евтини пари и те трябва да бъдат взети.

"Всеки бизнес разчита на кредити, а не на собствени пари, за да работи", добави Здравко Димитров.

Main Menu