С красива заря приключи националният празник в Пловдив /снимки/

03 Мар 2020 19:24

Тържествената заря-проверка по повод честване на 142 години от Освобождението на България събра стотици пловдивчани на площад „Централен“. Те преклониха глава, паднаха на колене и с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На събитието присъстваха кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметовете Йордан Ставрев и Анести Тимчев, както и знеполския епископ Арсений.

Под звуците на военния оркестър генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции прие строя.

„Руско-турската война от 1877 – 1878 г. безспорно е повратна точка в историята на българите. Тя е именно следствие от десетилетните усилия на народа ни за отхвърляне на османското иго и за създаване на национална държава в духа на модерните държавноустройствени модели на 19 век. Доказателство за това е активното участие на българите във войната, създаването на 12 опълченски дружини, включването на десетки хиляди българи в освободителната армия“, заяви в словото си генерал-майор Явор Матеев.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив Петър Тосков.

Заради топлото време през деня хиляди пловдивчани изпълниха Главната улица и площад „Централен“, където Община Пловдив беше организирала празнични концерти.

Main Menu