Манолова: Институциите си затварят очите, че незаконно се извличат пясък и баластра от река Марица

14 Ное 2020 18:24

 


Институциите си затварят очите, че една фирма с разрешително за почистване на коритото на река Марица добива незаконно пясък и баластра от реката. Областният управител на Пловдив си прехвърля топката с областния управител на Стара Загора. „Изправи се.БГ“ ще попита МОСВ, РИОСВ, Басейнова дирекция и прокуратурата защо това се допуска. Институциите със сигурност знаят за тази дейност.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео на живо във Фейсбук. В него тя показа мястото на река Марица до пловдивското село Милево, където фирма с разрешително за почистване на коритото, не почиства, а добива незаконно пясък и баластра.

Жители на село Милево обясниха, че на същото място преди време е било кариера за инертни материали. След това обаче от фирмата дошли да почистват, но добиват материали без да заплащат концесионна такса.

Последното разрешително за почистване на коритото на река Марица е издадено от областната управителка на Стара Загора в началото на тази година за срок две години. Разговаряхме с пазача на ремонтните дейности и той каза с кое лице, близко до властта, е свързана фирмата, допълни Манолова и призова областният управител на Пловдив да предприеме мерки по случая.

Искат да регистрираме кладенците, но от години няма вода в кладенците заради изкопните действия в реката. В същото време насажденията изсъхват, тъй като подпочвената вода изчезва в резултат на дейностите по дъното на реката, казаха още жители на близките населени места и обясниха, че през февруари са протестирали срещу незаконната дейност в река Марица, но багерите просто са се преместили на друго място.

Main Menu