Оградата на Небет тепе е незаконна

17 Апр 2024 09:15

Официалното запитване на общинските съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) потвърждава незаконността на оградата на Небет тепе. Това става ясно от отговора на директора на института арх. Петър Петров.
Становището на НИНКН е ясно - заданието не изисква изграждането на ограда около комплекса. В писмото се подчертава още, че оградата не само създава друг образ на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.
Общинските съветници от ПП-ДБ изразяват за пореден път сериозното си безпокойство от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив вече втори месец на поставените от тях въпроси. За съжаление, незаконната ограда продължава да бъде тема, която общинската администрация явно не иска да коментира, възмущават се от групата.
„Сесията на Общинския съвет на 29 февруари бе повод за повторно питане от наша страна, но Общината продължава да мълчи. Поради тази причина се обърнахме към НИНКН, като поискахме цялата документация, свързана със съгласуването на проекта“, обясниха от ПП-ДБ.
От групата съветници настояват за незабавно премахване на оградата, като призовават общината да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата.
Небет тепе е едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив и опазването му като част от културното наследство на града е от решаващо значение, категорични са общинските съветници от ПП-ДБ в града на тепетата.

Main Menu