Новата сграда на ДГ „Каменица“ отваря врати в началото на следващата година

01 Дек 2023 14:44

 

Новата сграда на детска градина „Каменица“ ще е готова да посрещне своите 130 деца през януари 2024 година. В това се увериха кметът на район „ Централен“ Георги Стаменов и заместник-кметът по строителството на Община Пловдив инж. Тошо Пашов. Заедно с директора Илиана Христова и представител на фирмата изпълнител на обекта те направиха оглед на готовите спални помещения, където вече се сглобяват леглата. Напълно оборудвани с професионална техника са и кухненските блокове, пералните и сервизните помещения. До края на годината остава да се сглоби и подреди и останалата мебелировка, за която през октомври общината обяви и избра изпълнител по отделна обществена поръчка. Монтирани са и съоръженията в салона за физкултура, музикални и сценични изяви.

По-рано през септември приключи и мащабната работа по строителството на сградата, изградена по всички съвременни изисквания за обучение и безопасни игри за деца. Още през 2019 кметът Георги Стаменов инициира кандидатстването за строеж на нова сграда с европейско финансиране след проведено обсъждане с родителите. Идеята му беше в новия корпус, изграден в двора на СУ “Паисий Хилендарски”, да има място за деца в 2 нови групи и така те да станат общо 6.

Преди старта на строителството децата бяха преместени във филиала на ДГ „Перуника“ на ул. „Лъджене“.

„След акт 16 и въвеждане в експлоатация на сградата, тя следва да бъде вписана и във всички държавни регистри, за да бъде обявен прием. Предстои с директора и родителите да обсъдим желанията им в кои от сградите да останат децата, тъй като коментирахме възможността филиалът на „Перуника“ с четирите групи да бъде част от ДГ „Каменица“, каза Стаменов и допълни, че освен да следва политиката на района за право на избор на всяко дете, ще продължи да работи и за разширяване на сградния фонд на учебните и детските заведения.

Изграждането на новата сграда е на стойност малко над 4 милиона лева, а средствата са осигурени по проект „Реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в 2 детски градини в град Пловдив” по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Main Menu